De emigratie van Johannes van der Kragt en Euphemia Maria Sandaal met hun zoon Theodorus Antonius naar de United States.

Waarom emigreren?

Een belangrijke drijfveer voor het vertrek in die tijd vormde de belabberde economische situatie in het vaderland. De Napoleontische oorlogen hadden het land uitgeput. De afscheidingsoorlog met België, de belastingdruk, de aardappelziekte van 1845-47 en de daarop volgende droogte veroorzaakten, door hoge voedselprijzen, bittere armoede in grote delen van het land. Vooral de arbeidende klasse had het zwaar te verduren. Er was echter nog een andere oorzaak voor het vertrek.

Johannes (Jan) van der Kragt [212] was tijdens zijn huwelijk op 26 mei 1847 milicien met onbepaald verlof en werd hierna evenals zijn schoonvader logementhouder in Groenlo.

Na het overlijden van zijn schoonvader hebben zij vermoedelijk besloten, mede door het toenmalig promotiebeleid om naar Canada te emigreren, om deze weg ook maar te gaan.

Volgens bron: Robert P. Swieringa Nederlandse emigranten naar Verenigde Staten, Zuid Afrika, Zuid Amerika, en Zuidoost Azië, waarin zich de namen bevinden van de mensen die vanuit Nederland emigreerden is het gezin van Johannes in 1849 vanuit Amsterdam met het schip Trident naar New York USA vertrokken, hij was toen van beroep bakker, dit volgens voorgenoemde bron in ARA te Haag.

Volgens informatie via Ancestry.com, Dutch Immigrants to Amerika, 1820 – 1880 de volgende gegevens:

Johannes Vanderkragt, aankomst datum: 15 mei 1850 te New York U.S.A, geen plaats van bestemming vermeldt, leeftijd 26 jaar, man, beroep: bakker, relatie: echtgenoot.
Ephemia Maria Vanderkragt, aankomst datum: 15 mei 1850 te New York U.S.A., geen plaats van bestemming vermeldt, leeftijd 32 jaar, vrouw, beroep: huisvrouw, relatie: echtgenote.
Theodore Anthonius Vanderkragt, aankomst datum: 15 mei 1850 te New York U.SA., geen plaats van bestemming vermeldt, leeftijd 1 jaar, man, relatie: zoon.
Voor allen was vermeldt haven van vertrek Amsterdam, Nederland met het schip Trident.
Deze gegevens zijn afkomstig van microfilm Serie M-237 en microfilmrol 88.

Volgens lijst van Gelderse emigranten in RA Gelderland staan als bijzonderheden in code genoemd:beroep 235 , RK , minder gegoed , hoogte belasting aanslag 3, voorts nam hij mogelijk een bediende mee. Volgens verhalen van Anna Matthijssen [3] raakten zij vermoedelijk in de houthandel verzeilt.

Bij diverse zoekacties op internet aanwijzingen gevonden van hun bestemmingsplaats.
Bron:Woods’ Baltimore city directory 1867-1868:
Vanderkragt Mrs. Mary, tobacconist, 119 Eastern avenue
Euphemia Maria was toen ongeveer 51 jaar

Mocht iemand een mogelijkheid weten om hun nazaten op te sporen dan hoor ik dat natuurlijk erg graag!!!!!